Регионалните дирекции на "Пожарна безопасност и защита на населението" в страната търсят доброволци в сезона на горещините.

В отрядите на пожарните служби има около 3 000 свободни места, съобщи БНТ. Това отваря възможност желаещите да съдействат при големи пожари и други да кандидатстват в общините.

Всички одобрени ще преминат курс по пожарогасителна и спасителна дейност, както и курс по оказване на първа помощ, за случите, при които в инцидентите има пострадали.

За свободните позиции може да кандидатства всеки пълнолетен, неосъждан и клинично здрав българин. Доброволците ще получават заплата за периода, в който се обучават. Заплаща се и участието в спасителни операции до 15 дни в годината.

Голям пожар засегна жилищни сгради в Плевен
Обновена

Голям пожар засегна жилищни сгради в Плевен

Няма информация за пострадали. Унищожени са хиляда декара жито

Припомняме, вчера, 1 юли, на няколко места в страната възникнаха сериозни пожари. Имаше и множество по-малки пожари. Само към 12 часа сутринта пожарникарите в страната бяха реагирали на 68 сигнала за произшествия, 44 от които за пожари.

Най-сериозния пожар възникна в Плевен, където след като са се запалили сухи треви в близост до жилищния комплекс "Дружба", пламъците обхванаха жилищен блок и други постройки. Стихията унищожи хиляда декара жито.

Припомняме и че заради горещините вчера Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН предупреди за екстремна опасност за пожари. Опасността важеше за 23 области в страната. Очаква се температурите днес да не достигат толкова високи стойности.

Екстремна опасност от пожари в събота

Екстремна опасност от пожари в събота

Не палете огън и не хвърляйте незагасени цигари

Според Ясен Цветков, който е доброволец към пожарните служби в София от няколко дни, е изключително важно да се помага в подобни моменти. По думите му чувството, че човек може да бъде полезен и да помогне на някой, който има нужда от помощ, е абсолютно достатъчно да мотивира човек да се присъедини към такава инициатива.