Предлагат да се поставят камери за постоянен контрол на Прохода на Републиката. Това стана ясно след заседание на областната комисия за безопасност на движението, съобщи БНР.

По думите на директора на областното пътно управление Илия Златев проходът е най-невралгичната точка в област Стара Загора, на която ежегодно се регистрират най-много катастрофи и нарушения.

За 24 часа там са засичани около 5000 различни нарушения от страна на водачи, като 80% принадлежат на шофьори на камиони над 12 тона.

Метални шини пукат гуми на Прохода на Републиката

Метални шини пукат гуми на Прохода на Републиката

Заради трафика фуга е аварирала

Златев подчерта, че с цел повишаване на безопасността на движението са преасфалтирани 7 участъка в прохода. Подмени са още маркировката, пътните знаци и мантинелите.

Въпреки това за една година на Прохода на Републиката има 8 загинали при катастрофи.

Според Златев въвеждането на постоянен контрол е необходимо, за да се намалят тежките инциденти.

Катастрофа в Прохода на Републиката затрудни движението

Катастрофа в Прохода на Републиката затрудни движението

Има двама пострадали

Като участъци с висока концентрация на произшествия са посочени пътят Стара Загора-Нова Загора, Гурково-Мъглиж и Стара Загора-Димитровград.

Статистиката показва, че голяма част от произшествията в Старозагорска област стават на напълно прави участъци с добра настилка и маркировка. Причина за тях най-често е несъобразената скорост на шофьорите.