Килим от рози украси пространството пред Националния дворец на културата. Мобилната инсталация вплита известни български символи - розата, българската шевица и логото на Българското председателство.

Паното на цветния килим е с размери 10 на 7 метра и за него са използвани около 14 000 рози. Целият проект е направен с ръчен труд, който възлиза на 15 часа.

Това обяви Стефан Изворов, организатор на събитие по време на представянето на проекта "Жив килим от български рози под звуците на Балканите" пред НДК. Той се реализира с финансовата подкрепата на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.", на Национален фонд "Култура".

Тържественото откриване на цветния килим предизвика изключително голям интерес сред жителите и гостите на столицата. Рециталът на детската формация изпълни няколко емблематични български песни, сред които "Българска роза", "Одата на радостта" и др.

Изворов изтъкна, че цветният килим ще остане до началото на юни. Той ще бъде запазен, за което ще съдейства и полицията.

По думите му килимът от рози кореспондира с брюкселски цветен килим, който всяка година има различна тема. "Това е събитие, което се превръща в своеобразен мост и паралел между двете столици - на България и на Европейския съюз.

Дизайнът на цветния килим в София е в стила на българската шевица и логото на Българското председателство на Съвета на ЕС за 2018 г. Маслодайната роза, наречена "дамасцена", започва да вирее у нас в средата на 19 век. Ако днес си представим популярния килим от цветя в Брюксел като една поляна от натурални съцветия и натурални символи, то нека нашата черга от рози представлява ухайната България.