Над 80% от жителите на София смятат, че автомобилите са основната причина за мръсния въздух в града. 51% посочват като по-сериозен източник на замърсяването - отоплението на дърва и въглища.

Съдържанието на фини прахови частици (ФПЧ10), измерено в атмосферата показва, че през зимния сезон превишенията на нормите за чистота на въздуха са в пъти повече от тези през летния сезон, което доказва силното влияние на битовото горене през този период.

Околната среда в града се влошава, считат 62% от жителите на столицата. 54% от запитаните посочват като основен проблем на София мръсният въздух. От тези данни може да заключим, че мнозинството от запитаните асоциират качеството на околната среда с качеството на въздуха.

Това сочат данните от проучване на ТРЕНД по поръчка на кампанията "Мисия София без емисии". Инициативата се реализира съвместно с международната организация Clean Air Fund.

52% от учащите, които са и най-младата възрастова група, посочват като голям проблем за околната среда битовите отпадъци. Едва 23 % виждат заплаха в мръсния въздух, а за цели 17 % проблемът е напълно различен. За над 70% от анкетираните хора, които заемат високи мениджърски позиции, замърсяването на въздуха е най-сериозният проблем за околната среда в София. Жителите на София одобряват въвеждането на механизми, които биха довели до подобряване качеството на въздуха.

Висок е процентът на хората, които смятат, че мерките ще допринесат за генерална промяна на въздуха, ако всеки по отделно промени поведението и ежедневните си навици , касаещи околната среда.

В края на миналата година Столичен общински съвет при наредба, според която от 1 декември 2023г. до края на февруари в широкия център на София, обособен като "малък ринг", се забранява влизането на автомобили от първа екологична група. Над 75% от анкетираните подкрепят въвеждането на зони, в които да има ограничение за отопление на твърдо гориво и ограничение за влизане на по-стари моторни превозни средства, т.нар. нискоемисионни зони. Проучването показва, че има много добра осведоменост на хората по отношение на съществуването и приносът на нискоемисонните зони в други държави.

Кампанията "Мисия София без емисии" цели да повиши осведомеността на жителите на столицата по отношение на въвеждането на механизми, които ще доведат до положителна промяна в качеството на въздуха в столицата.

Столична община пуска дрон, за да търси къде е най-мръсен въздуха

Столична община пуска дрон, за да търси къде е най-мръсен въздуха

}е се наблюдават девет локации, които и до този момент дават показатели, че са най-замърсени