Президентът Румен Радев награди шестима изявени българи, допринесли за формирането на национално самосъзнание на цели поколения. Те продължават да формират усета за естетика и нравствени ценности в българското културно и социално пространство, каза държавният глава за професионалния път на шестимата българи, на които връчи държавни отличия в Гербовата зала на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Ключова заслуга на наградените е утвърждаването на позитивния облик на страната ни в международен план и развитието на успешна културна дипломация. Като общо постижение на наградените президентът изтъкна успеха им да бъдат опозиция на творческите клишета, на отживелите социални догми и безпринципните компромиси.

Проф. Иван Ничев беше удостоен с орден "Стара планина" първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Той има безспорен принос за развитието на националното кино, режисирал е знакови български филми. Дългогодишен преподавател е в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". Той е режисьор на филмите: "След края на света", "Бай Ганьо", "Ганьо Балкански се завърна от Европа",

Проф. д-р Ангел Димитров получи орден "Стара планина" първа степен за заслугите му за развитието на отношенията на България с държави от Западни Балкани и приноса му за защитата на българските национални интереси.Той е уважаван български историк и дипломат, автор на десетки монографии, студии и статии. Приносът му за развитието на отношенията със страните от Западните Балкани и най-вече на двустранните отношения с Република Северна Македония е безспорен и широко известен. Проф. Димитров е съпредседател на Смесената българо-македонска историческа комисия.

Орден "Стара планина" първа степен получи и проф. Ивайло Знеполски за изключителен принос в областта на културата и хуманитарните науки. Той е изтъкнат преподавател и философ, дългогодишен ръководител на катедрата по История и теория на културата във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Основател и ръководител е на Института за изследване на близкото минало, директор на Дом на науките за човека и обществото. Член е на научния съвет на Музея на Европа и на Сенаторския съвет към Настоятелството на Нов български университет.

Проф. Вера Найденова беше отличена с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите й заслуги в областта на националното филмово изкуство и култура. Проф. Найденова е изявен критик и теоретик в областта на филмовото изкуство. Автор е на множество книги и статии, рецензии, портрети и студии за българското и световното кино. Дългогодишен преподавател е в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Актьорът Руси Чанев бе удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. Той е един от най-обичаните от публиката и високо оценявани от професионалната общност български актьори с над 100 роли на сцената и на телевизионния екран.

Синът на поета Иван Балабанов - Атанас, известен още пред широката публика като Ивайло Балабанов, получи ордена "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен. Иван Балабанов е отличен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството. Той е лауреат на златния медал "Капитан Петко Войвода" с лента на Съюза на тракийските дружества в България.

От името на отличените проф. Вера Найденова заяви: "Професионалните области, в които сме се трудили и продължаваме да се трудим, са различни по мащаб и значение, но те имат общ знаменател, който обобщено можем да наречем българската духовна кауза". Тя увери, че работата на талантливите дейци за благото на българската култура и обществото ни ще продължи.