Проблемът с пенсиите дойде от непрофесионалното смесване на две системи. Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

Той посочи, че пенсията е социално осигуряване, докато COVID добавката е социално подпомагане. Това по негови думи са две съвършено различни системи.

"Така, когато беше дадена тази добавка на пенсионерите - само заради статута им на такива - хората останаха с впечатлението, че им се увеличават пенсиите. А това не беше така", обясни ситуацията той.

Според Нейков проблемът ще се задълбочи.

Отдавна се знаело, че COVID добавките към пенсиите ще доведат до проблем

Отдавна се знаело, че COVID добавките към пенсиите ще доведат до проблем

"В момента, в който някакви пари станат част от дохода ти и се разделиш с тях, става драма", предупреждава Димитър Манолов

Когато добавката отпадне в средата на годината, тогава хората ще заплачат отново, че им е намалена пенсията, което реално не е така, прогнозира той.

Нейков обясни, че въпреки че става въпрос за тежко управленско решение, трябва да се каже на хората: "Спираме универсалната добавка. Ще даваме помощ - ако трябва повече от тези 60 лева, на нуждаещите се". Той бе категоричен, че тази добавка трябва да спре възможно най-скоро, защото, колкото по-дълго един човек я получава, толкова повече свиква с нея.

Бившият социален министър поясни, че реално хората не са получили по-ниска пенсия. Разминаването се получило от намаляването на COVID добавката. "Друг е въпросът, че не беше особено справедливо и тези с ниска пенсия, и тези с най-високата да получават еднаква универсална добавка. Това не беше социално справедливо към нуждаещите се", категоричен е ескпертът.

Каримански очаква през февруари да се компенсира разликата за някои пенсии

Каримански очаква през февруари да се компенсира разликата за някои пенсии

В миналия парламент била предложена социална добавка от 120, сега - 60 лева