Прокуратурата извърши проверки и откри в редица общини детски градини и ясли, в които се събират такси при отсъствие на детето. 

В редица общини е регламентирано, че месечната такса за ползване на ясли и градини се състои от два компонента -т.нар. "постоянна" такса и такса за присъствен ден.

Формирано е и задължение за плащането на такса и при отсъствие на детето.

Предвидено е, че "постоянната" такса се заплаща независимо от това дали детето посещава детското заведение, или не.

Нарушения са открити в Столична община и общините Пловдив, Велинград, Несебър, Стара Загора, Димитровград, Плевен, Ботевград, Хасково, Ловеч, Велико Търново, Созопол, Шабла, Горна Оряховица, Айтос, Горна Малина, Царево, Луковит и други.

Към момента са подадени 33 протести до административните съдилища.

От Върховна административна прокуратура извършват проверки по реда на надзора за законност спрямо общински наредби свързани с определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Установени са 43 наредби, чиито разпоредби противоречат на нормативни актове - Конституция, Закон за местните данъци и такси /ЗМДТ/, Закон за предучилищното и училищното образование и др.

Съгласно ЗМДТ таксата е месечна и се дължи от родители и настойници за ползване на предоставяната от общината услуга.

В закона е предвидено, че лицата имат право да не заплащат предлагана от общината услуга, когато няма да я ползват през годината или през определена част от нея.