Петдесетина души се събраха в столицата на протест под надслов "Да спрем убийствата на пътя". Освен в София шествия в този час има и във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Мездра.

Един от организаторите е Румяна Чобанова - вдовица на служителя на "Автомагистрали" Иван Димитров, който загуби живота си на автомагистрала "Хемус", докато помага на катастрофирал водач. Чобанова благодари на хората, които я подкрепят в тази кауза. "Искаме единен орган, който обединява цялата тема безопасност на движението", заяви тя и добави, че са депозирали в Министерски съвет искане за среща с премиера.

Председателят на МЕНСА Христо Радков, който бе част от протеста подчерта, че за да се спре войната по пътищата първо трябва да се обърне внимание на инфраструктурата. "Според мен тя е виновна за поне 50% от жертвите", каза Радков.

По думите му, Пътна полиция не си върши работата - да спомага движението. "Седят само като приходна агенция и събират пари от актове. Когато всичко това се промени, предполагам, че жертвите ще намалеят с поне 40% само от тези мерки", добави Радков.

Той посочи, че в активните ленти на магистрала "Хемус" има зони, в които се получава аквапланинг (напълно или частично да се загуби сцеплението, предизвикано от наличието на воден слой, който отделя гумата на автомобила от пътната повърхност. При това колата става неуправляема - б.р.).

Войната по пътищата и качеството на храните събраха съботно МС

Войната по пътищата и качеството на храните събраха съботно МС

От 1 юни започва туристическия сезон и е нужен денонощен контрол

Към събитието се присъедини и омбудсмана Мая Манолова.

Точно в 17.30ч. протестиращите пред храм- паметника "Св.Александър Невски" се отправиха с автомобили и мотори към автомагистрала "Хемус".