Радиочестотните Електромагнитни полета увреждат живите същества. Опасно е, вълните са с високи честоти, които действат върху клетките. Това са посланията, излъчени на запис, който се чува по време на протеста срещу 5G мрежата в Русе. Протест срещу 5G мрежата имаше и в София пред сградата на Народното събрание.

Искането на протестиращите е парламентът да наложи мораториум върху експериментирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на телекомуникационно оборудване, работещо по стандарт 5G. Действието на тази забрана да бъде в сила до предоставянето на неоспорими резултати от международно приети eкспериментални, епидемиологични и други научни изследвания. Те трябва да доказват липса на вредно биологично въздействие при кратковременна и хронична експозиция от радиочестотно излъчване на 5G върху хората и природа, настояват протестиращите.

Според един от протестиращите американците използват тази технология (5G мрежата) за разпръскване на тълпи. Технологията въздейства върху човешкото здраве. Може да причинят болести - от рак до проблеми с белия дроб, каза той.

"Ако беше безвредно, защо не се дискутира масово, а трият коментарите от социалните мрежи. Защо няма да има 5G мрежа в Брюксел", запита той и допълни, че тази технология не е била тествана.

По оценка на БГНЕС на протеста в Русе е имало 30-ина души.

В същото време в София имаше протест пред сградата на Народното събрание със същите искания - спиране на въвеждането на 5G-технологията в България. Организатор на акцията беше Национална гражданска инициатива "Стоп 5G в България". На него имаше само няколко души.