Асоциация "Прозрачност без граници" е изпратила отворено писмо до председателя на Народното събрание и парламентарните групи, във връзка с липсата на прозрачност относно продажбата на "ЧЕЗ България" ЕАД.

Националното представителство на международната антикорупционна организация призовава народните представители да изискат отчет от институциите, които имат правомощия в областта на националната сигурност, банковата регулация, защитата на потребителите или регулацията на специфични пазари.

В писмото е отправен призив да се изясни произходът на средствата, с които се осъществява сделката, рисковете от попадане на стратегическото предприятие в ръцете на офшорни компании, както и произходът на финансовите ресурси, с които компанията ще оперира, за да изпълнява своите задължения според дадения лиценз.

"Прозрачност без граници" счита, че на база Конституцията на Република България Народното събрание има правомощията да осъществява контрол, да търси отчет от институциите, да изисква информация и документи от длъжностните лица и гражданите. То има и задължението да защитава националните интереси и да работи в полза на българските граждани.

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Президентът обмисля свикване на КСНС