„Quo Vadis, Europe?” или „Къде отиваш, Европа?” и „Какъв е пътят на надеждата? Това са част от въпросите, които задават карикатурите, посветени на бежанците.

Изложбата с участието на карикатуристи от над 50 държави от цял свят може да бъде видяна в градинката пред Народния театър „Иван Вазов” в столицата.

Паната пристигат у нас от Косово. Преди това са били в Германия – Щутгарт, предстои им да отпътуват за Иран – Табриз.

Пред News.bg карикатуристът и координатор на проекта Валери Александров обясни, че основното послание на изложбата е за толерантност, търпимост и проява на съчувствие. „Едни от най-толерантните хора са карикатуристите”, каза Александров. По думите му целта е хора като Динко (бел. ред. самозваният ловец на мигранти) и другите „динковци” да бъдат привлечени, да съчувстват.

Снимка 248582

Източник: БГНЕС

В изложбата участват световноизвестни карикатуристи. Над 40 от тях са от Иран. Сред българските участници са Ивайло Цветков, Мая Чолакова, Веселин Зидаров. Участват и карикатуристи от Китай, Колумбия, Уругвай, Замбия, Англия, Украйна, Турция, Танзания, Сирия, Судан, Испания, Ливан, Косово, Кения, Израел, Никарагуа, Перу, Индонезия.

Идеята за създаването на тази изложба е на Ердоган Карайел, дизайнер и художник, изселник от Турция в Щутгарт.

Изложбата бе открита в присъствието на Матайс Льо Рут, представител за България на Върховния комисариат по бежанците. Той изтъкна, че е много щастлив, че изложбата е тук в България.

Директорът на бежанско-мигрантската служба към БЧК Марияна Стоянова заяви, че е изключително важно, че и творците мислят по тази тема, имат какво да кажат и го казват по много изразителен начин.

За да бъдат почетени загиналите бежанци, в градинката пред Народния театър бяха пуснати бели балони, символ на душите на хората, които не са успели да достигнат до Европа.