"От 2003 година е традиция в Гербовата зала да се връчват отличията на победители в конкурса "Джон Атанасов" , заяви по време на церемонията президентът Румен Радев.

Той отбеляза, че за 15-та поредна година ще бъде отличен млад български учен с наградата за върхови научни постижения и приложни разработки в областта на компютърните науки и най-добри постижения в световен мащаб.

Президентът сподели, че с течение на години инициативата се е обогатила и с няколко нови отличия като най-решителен пробив в компютърните технологии и най-обществено значим проект, както и грамоти за участници в международни състезания и олимпиади.

Радев допълни още, че поводът е двоен, тъй като се отбелязват 115 години от рождението на патрона на конкурса - Джон Атанасов.

"Имаме и много други поводи, които трябва да отличим - големият брой участници със значими постижения, много от тях подкрепени с патенти", подчерта той.

По думите му това е повод за гордост и надежда, защото тези млади учени, където и да учат по света, те се връщат с плодовете на своя труд в България.

Впечатлен съм от обществената значимост на тези разработки и поясни, че тази година е голям броят и на наградените в олимпиади.

Той сподели още, че когато се среща с други държавни глави изтъква един много важен аргумент пред тях, че няма друга страна като България, в която да има толкова много призови места в областта на математика, информатика и информационните технологии в световни олимпиади и конкурси.

Радев благодари на отличените, че дават основание България да се счита за държава с огромен потенциал по отношение на човешкия фактор.

Д-р Петър Цанков - пост-докторант по компютърни науки, Швейцарски технологичен университет в Цюрих е носителят на голямата Награда "Джон Атанасов" за 2018 година. Основната цел на изследванията на Петър Цанков е създаването на нови методи за автоматизирана защита на съвременни софтуерни системи, включително на "умни договори" за блокчейн, програми обработващи лични данни, компютърни мрежи, и други. Резултатите от тези изследвания водят до създаването на иновативни системи, които се използват масово както в академичните среди така и в индустрията. Петър Цанков създава Securify https://securify.ch, първата система за цялостна проверка на сигурността на "умни договори".

Носител на отличие Грамота "Награда Джон Атанасов" в категорията Награда "Джон Атанасов" е д-р Димитър Лукарски - доктор по математика от Karlsruhe Institute of Technology, Германия, пост-докторска специализация в Uppsala University, Швеция. Разработките на д-р Лукарски са в направление изследване на възможностите различни видове алгоритми за решаване на големи и разредени матрици да се представят паралелно.

Д-р Мария Георгиева е вторият носител на отличие Грамота "Награда Джон Атанасов" в категорията Награда "Джон Атанасов". Тя е доктор по алгоритми и криптография от L"Université de Caen, Франция и асистент-изследовател в лаборатория по математика към Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Швейцария. Най-големите научни постижения на д-р Георгиева са свързани с хомоморфна криптография на принципа на евклидови решетки. Д-р Георгиева има осем патентни предложения в областта на криптографията и информационната сигурност

Със сертификат в категорията Награда "Джон Атанасов" президентът отличи Иван Иванов - магистър по изкуствен интелект, ФМИ - Софийски Университет и мениджър софтуерно инженерство във Facebook, Лондон. През 2017 г. г-н Иванов ръководи екипите на Facebook, които създават единната платформа за human-in-the-loop computation. Ръководил е и екипи на Facebook, занимаващи се с решаването на основни проблеми в създаването и функционирането на географски бази данни, както и в областта на борбата с фалшивите профили в социалната платформа. Автор е на 2 патента: Systems and methods for efficient data sampling and analysis и Exhaustive places fetching.

Доц. д-р Красимир Кордов е вторият носител на сертификат в категорията Награда "Джон Атанасов". Той е доктор по информатика и доцент в Шуменски университет "Епископ Константин Преславски. Основните му научни интереси са в областта на компютърната сигурност и са свързани със защитата на информация чрез изграждането на криптографски алгоритми, в резултат на които са реализирани научни разработки, които са основа на публикации в редица международни списания, по-голямата част от които са с импакт ранг или импакт фактор.

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамоти "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели". Носителите на отличието са трима:

Александър Кръстев и неговият преподавател Елена Димитрова от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна. Александър Кръстев е носител на златен медал от Национален пролетен турнир по информатика - Велико Търново и сребърен медал на Национален есенен турнир по информатика - Шумен 2017 г., златен медал от Международната олимпиада по информатика в Япония и на златен медал от Балканската олимпиада по информатика в Тимишоара, Румъния.

Радослав Димитров и на неговата преподавателка по информатика Бистра Танева в МГ "Акад. К. Попов" в Пловдив. Радослав Димитров е носител на сребърен медал на Националната олимпиада по информатика, заема второ място на Националния пролетен турнир по информатика, а след това и първо място на Национален есенен турнир по информатика "Джон Атанасов", носител е и на бронзов медал от Международната олимпиада по информатика, провела се в Япония, както и на сребърен медал от Балканската олимпиада по информатика в Тимишоара, Румъния.

Александър Иванов и преподавателката му Диана Балева в МГ "Гео Милев" в Плевен, които представят България в състезанията по информационни технологии в страната и чужбина. Александър Иванов е първи с финален резултат 90 точки за своя проект Task Tester (категория - приложни програми) в индивидуалното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии през 2018 г. в Търговище.

Държавният глава връчи и сертификати в същата категория на младежи, представящи елитни учебни заведения от цялата страна.