Събориха емблематична сграда в центъра на Пловдив - най-големия тютюнев склад - “Ориента“ и въпреки протеста на хората, това се оказа законно.

Унищожаването на сградата стана вчера, само ден преди тя да бъде обявена за паметник на културата, съобщи "Нова".

Някогашният тютюнев склад е реституиран преди 7 години и сградата е частна собственост. Архитектурната забележителност не е била вписана за паметник на културата заради техническа грешка от местната администрация, която днес трябваше да бъде поправена.

Той е в списъка на най-ценните тютюневи складове, които  са обявени за паметници на културата. Точно там на първия етаж, точно там където в момента кранът се опитва да свали тази много дебела масивна стена, точно там са стенописите на големия български живописец Вълчан Петров”, разказва културологът Пенка Калинкова.

Бригадата, която унищожава сградата работи срещу всякакви правила за безопасност. Служителите са без каски на главите. Фирмата, разрушаваща зданието, отказа да покажат разрешението за събаряне. Било в собственика на сградата.

Аз имам договор с тях. Имат си разрешение за събаряне. Какво повече?”, обясни Николай Николов, собственик на строителната фирма.

От общината са съобщили, че те са издали разрешителното за събаряне и че всичко, което в момента се извършва е законно.