Ремонтират катедралния храм на Хасково – църквата “Успение на Св. Богородица”.

“Основен ремонт на храма не е правен повече от 100 години”, поясни свещеник от храма пред Haskovo.net. Той допълни, че мащабният ремонт включва реставрация и консервация на иконостаса, който е на възрастта на църквата – 180 години.

Ремонтът на катедралния храм на Хасково е по повод 180-годишнината на църквата “Успение на Св. Богородица”, която се изпълва през 2017 година.

Реставрацията на иконостаса се извършва от специалисти от Велико Търново. По него има много откъртени и счупени парчета от орнаментите. На места има цепнатини.

Преди месец бе поправен покривът, който тече от години. Сега фирмата, която го обнови, дава гаранция 40-50 години, поясни свещеникът.

Ремонтират и и олтара. “Когато махнахме настилката, видяхме че подът е пропаднал с 40-50 сантиметра, обясни отецът. Сега строителната бригада от Хасково прави стабилна бетонна настилка.

“Не помня да е правен ремонт на храма, откакто съм в него”, разказа 87-годишната Иванка Добрева, която е в църковното настоятелство от 1981 година, а няколко години по-късно става и касиер на храма. “Преди повече от 25 години бе направен ремонт на покрива, после по “Красива България” отпуснаха 15 000 лв., с които успяхме само да измажем стените”, спомня си възрастната жена.

Отец Митко пък допълва, че ремонтът на покрива е погълнал към 40 000 лева, толкова ще отидат и за реставрацията и консервацията на иконостаса. “И парите се изчерпват”, казва свещеникът, макар да не е съвсем наясно с финансовата страна на ремонта, който се движи от Пловдивската митрополия.

Затова свещеникът призовава миряните в Хасково да дадат своята лепта за ремонта на най-стария храм в Хасково.