Санкция от 2500 лв. наложи РИОСВ-Пловдив на „Йока" ЕООД, с. Куртово Конаре за нарушаване на Закона за водите, предаде Plovdiv24.com.

При проверка в консервната фабрика се установи, че пробите от отпадните води по някои показатели неколкократно надхвърлят индивидуалните емисионни ограничения, определени в Разрешителното за заустване.

В същия размер е и глобата, наложена на асеновградската фирма „Елдом Старт"ООД. На дружеството, което изкупува отпадъци от черни и цветни метали за леярния си цех са дадени преди време предписания от екоекспретите за привеждане на дейността в съответствие с нормативната уредба. Повторна проверка установи, че предписанията не са изпълнени, с което е нарушен Законът за опазване на околната среда.

С 200 лв. е санкционирана фирма „Джи Ен Си"ООД, собственик на оранжерии в с. Йоаким Груево. Проверка на експерти от РИОСВ констатира, че през последните две години фирмата не е извършвала задължителните по Закона за чистотата на атмосферния въздух собствения измервания на вредностите, изпускани от котлите в оранжериите.

С глоби от по 100 лв. за нарушение на Закона за чистотата на атмосферния въздух са санкционирани фирмите „Ракс Интернешънъл"ЕООД от гр. Раковски и „Димитър Маджаров-2" ЕООД, Пловдив.