Родителите поискаха сами да решават дали да ваксинират децата си на протест пред сградата на Министерския съвет. Проявата си те организирана във фейсбук, съобщи БНР. Пред МС се събраха около 100-тина души.

Протестиращите настояват да има регистър на пострадалите от ваксини и специален фонд за обезщетението им

3 юни е световният ден на хората, пострадали от ваксини.

"Когато има риск, трябва да има избор", заявиха Людмила Дукова и Христо Лафчиев от Български родителски централен комитет.

"Ваксинирането е спасило много животи през годините, през векове на практика, откакто е открита ваксината. Тя е спасила много животи, защото хората, които са ги изобретявали, първо са пробвали върху себе си и след това върху свои близки, и са гледали в очите хората, които ваксинират. И са носели отговорност за това, а хората, дето са се подлагали на ваксиниране, са го правили доброволно", заяви Дукова.

По думите й сега някой някъде бълва ваксини, които трябва да се употребят, така както се бълват оръжия и някъде трябва да има война.

"Тук сме да протестираме не против ваксинирането изобщо. Ваксините са важен метод за превантивно лечение, но ние сме против това ваксините да са задължителни, и второто важно нещо, срещу което ние сме против е те да се бият безотговорно - без тестове за алергични реакции, без да се отчита, че определени деца са много по-чувствителни към вливания в кръвта, каквито и да е, от други".