"Категорично няма да бъдат закривани пощенски станции." Toва увери транспортният министър Росен Желязков, като коментар на проектозакона за пощенските услуги.

По думите ще се закриват пощенски станции там, където те не са необходими.

"Въпросът за необходимостта от една пощенска станция се определя от броя на услугите, броя на населението, което обслужва и разходите, които генерира", обясни Желязков.

Той подчерта, че ако една станция не обслужва никой и не генерира нищо, не трябва да съществува и за нея да се плаща компенсация, което е от данъците на всички.

Желязков разясни още, че има места, където наличието на пощенска станция не е гаранция за развитието на услугата.

Министърът сподели, че имал случай, в който кмет на населено място е помолил да използва пощенската станция за шах клуб, защото имало пощальон , който обслужвал населението без да е необходимо да се ползва пощенска станция.

В тази връзка министърът заяви, че целта не е да се пази сградата, а услугата.

Няма да закриват пощите в селата

Няма да закриват пощите в селата

Предлагат оптимизиране на мрежата в големите градове

Желязков отбеляза, че трябва да се знае, че мрежата на Българските пощи, която се състои от около 3000 пощенски станции в някои големи населени места не е оптимална и се поддържа, защото е съществуваща.

"В такива случаи имаме интересен кръговрат, тъй като от данъците се компенсира наличието на станция, която сама по себе си не е необходима за пощенска услуга", обясни транспортният министър.

Той поясни, че идеята на закона е била да се създаде този модел, който през санкция на Комисията за регулиране на съобщенията да доведе до оптимизиране на пощенската мрежа.

Аз мисля, че законодателят е мъдър и ще вземе най-доброто решение, допълни Желязков.

По отношение на изплащането на пенсиите, министърът поясни, че те ще продължават да се изплащат от пощенски станции или от междуселищни куриери.

Желязков направи уточнение, че плащането на пенсиите не е част от универсалната пощенска услуга. Държавата имала ангажимент да ги изплаща, независимо дали чрез или през Български пощи.