Румънският патриарх Даниил разпрати до всички епархии молитва, която да бъде произнасяна по повод разпространението на вируса COVID-19 в Румъния, съобщи dobrotoliubie.com, позовавайки се на basilica.ro.

Тя се произнася преди Отпуста на службата по време на Света Литургия, на Вечерня или на Повечерие.

Молитвата е съвместна между свещеника, който произнася: "На Господа да се помолим!" и вярващите, които отговарят: "Господи помилуй!".

Свещеникът чете тази молитва на солея (издигнатото място пред иконостаса, което символизира Голгота) с лице, насочено към изток:

"Господи, Боже наш, Който си богат в милостта и чрез Твоето мъдро грижовно предводителство, направляваш нашия живот, чуй нашата молитва, приеми нашето покаяние за греховете, спри новата инфекциозна болест (новата епидемия), както спря наказанието на Твоя народ по времето на цар Давид. Ти, Който си Лекар на нашите души и тела, дарувай изцеление на заболелите, изправи ги бързо от леглото на страданието, за да Те славят, Спасителю Милостиви, здравите покровителствай от всякаква болест. Благослови, укрепи и пази, Господи, с Твоята благодат, всички с човеколюбива и жертвена любов, опази болните в техните къщи и болници. Отдалечи цялата болест и страдание от народа и ни научи да ценим живота и здравето като Твои дарове. Дари ни, Боже, Твоя мир и изпълни нашите сърца с неотстъпна вяра в Твоята закрила, в надежда с Твоята помощ и в любов към Тебе и ближния. Защото Твои са помилването и нашето спасение, Боже наш, и на тебе слава отдаваме, на Отца и Сина и Светия дух, сега и винаги и во веки-веков.".

На това вярващите отговарят с: Амин.

Следва Отпустът, което е молитва при свършване на богослужението. 

Черквите в Софийска митрополия остават отворени

Черквите в Софийска митрополия остават отворени

Препоръчва се често дезинфектиране, болните да останат у дома