С европейски средства учим бежанците как да се справят в ресторанта

„Каритас София”, Българският червен кръст, Съветът на жените бежанки в България и фондация „Център Надя” стартират изпълнението на проект „Подпомагане процеса на първоначална адаптация на търсещи международна закрила чрез социална медиация, образователни дейности и психологическа помощ, и правно консултиране”.

В рамките на проекта ще се проведе информационна кампания сред търсещите статут, ще бъдат подложени на социална медиация и консултиране. Част от бежанците ще учат български, други ще получат психологическа, емоционална и юридическа консултация.

Попадайки в непозната среда, често хората изпадат в изолация, изтъкна Иван Черешаров от Каритас. 500 бежанци ще се възползват от проекта.

10 социални медиатори ще присъстват постоянно в регистрационните центрове на Държавната агенция за бежанците. Те ще предоставят информация за правата и задълженията на бежанците, ще улесняват комуникацията чрез предоставяне на писмен и устен превод.

Търсят се хора с арабски и персийски език за целта, като 80 бежанци ще минат на начален курс по български език. Те ще се научат да се представят, да се поздравяват и да се справят в ресторанта, както обясниха инициаторите на проекта.

За 2 месеца те ще трябва да овладеят основно ниво на българския език.
150 бежанци пък ще получат емоционална и психологическа помощ, ще им бъде подобрено психичното здраве.

Други 100 бежанци ще бъдат юридически консултирани и подготвени за това, че може и да не получат статут.

По данни на ДАБ за периода 01.01.2016-27.01.2016 потърсилите международна закрила са 1862. 29 са получили бежански и хуманитарен статут. 1498 са случаите на прекратено производство,тъй като тези хора са напуснали страната ни.

Ситуацията е много динамична в момента, коментира Линда Ауанис от „Жените бежанки в България“. Много бежанци искат да останат в България, по мнението й. Те се нуждаели от подкрепа, за да се интегрират.

Има хора, които искат да останат тук, подчерта Ауанис. Нашата задача е да им помогнем да се изправят на крака, подчерта тя.

1200 бежанци миналата година са били обхванати чрез социална медиация и консултиране, по данни на БЧК.