Столичният общински съвет (СОС) проведе тържествено заседание по случай празника на София - 17 септември. На този ден православната църква почита и светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов. СОС почете с едноминутно мълчание двамата загинали военни пилоти на авиобаза "Граф Игнатиево" - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

Приветствие по случай празника на града отправиха председателят на СОС Цветомир Петров и кметът на София Васил Терзиев.

В словото си Цветомир Петров заяви, че днес не е само денят на София, а празник на България, защото София е сърцето и лицето на държавата. Политическите възгледи не са пречка, когато стои на дневен ред развитието на София. Хората не се интересуват кой общински съветник от коя политическа група е, а се интересуват от важните неща - да могат да ползват удобен градски транспорт, да се разхождат в по-добро и поддържани тротоари, да изпращат децата си в модерни детски градини и доверието, което ни гласуват. Трябва да действаме решително и с доверие, подчерта Петров. Цветомир Петров благодари на лекарите и на учителите, които се грижат за бъдещето на софиянци. Той благодари и на общинските служителите за неуморната им работа, както и на общинските съветници за отговорността в тежките решения и упоритата им работа.

Цветомир Петров призова гражданите да бъдат активни участници в живота на града. Гражданите на София искат промяна, а тяхната активност е нашият пътеводител, категоричен бе той.

Кметът Васил Терзиев заяви, че София не е просто географско място, а символ на духовност, култура и напредък. Какво още можем да направим, за да може София освен столица на минало, да е и столица на бъдещето, запита градоначалникът. Партийните различия се превърнаха в пречка за развитието на града, посочи Терзиев и призова политическите сили в градския парламент за помирение. Партиите не трябва да се възприемат като врагове, а са част от един и същи организъм - да спорим здравословно, но да разделяме обществото, е опасно, предупреди Терзиев.

"Нека в деня на София положим условията за национално обединение и нов политически климат - такъв, в който се търсят решения, а не поводи за разделение", призова Терзиев. Нека столицата бъде символ, но не само символ на история, а изградена на модел на сътрудничество и развитие. Честит празник на София, завърши Васил Терзиев.

Празникът на София бе почете и с декларации от общинските групи.

Борис Бонев от групата на ПП-ДБ също честити празника на всички софиянци. Той пожела на трудещите се в здравните заведения и училищата по-малко болежки и повече усмивки, на служителите на администрациите - здрави нерви и по-малко документи, а към служителите на градския транспорт - здраве и дълголетие, за да могат да поддържат градския транспорт жив. Софиянци очакват повече мъдрост и прагматичност. Софиянци заслужават не само политически речи, но и реални действия, каза Бонев.

Той се надява да се скъси дистанцията между София и Прага. Борис Бонев пожела вярата, надеждата и любовта да бъдат водещи принципи, а мъдростта на София да е сред всички.

Бившият кандидат за кмет на София, а сега общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян заяви в декларация, че София е дом, вдъхновение, развитие, история и бъдеще. София е градът наследство, каза Хекимян и изброи постигнатото от формацията на Бойко Борисов за развитието на града.

Председателят на БСП-София Иван Таков също прочете декларация по случай празника на града. София означава мъдрост, натрупана повече от 7000 години, хилядолетната история прави града ни един от най-старите в Европа и задължава да пазим, да се грижим и да развиваме града ни, призова Таков. Той настоя Столична община да покаже, че е добър стопанин, комуналните услуги да се върнат в общината, да се подобрят условията на труд в транспортните дружества, да се осигури средства за поддръжка на транспортния състав, да се подобри инфраструктурата в кварталите, да се концентрират усилия на дългогодишния проблем с местата в детските градини и ясли, да се запазят зелените площи, да се спре порочната практика за разпродажба на общинско имущество, да се предложи добър бюджет

Градът има нужда от смели и разумни действия не само в СОС, но и тези в Народното събрание. Грижата за София трябва да бъде приоритет и на политиците по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Закон за София е крайно наложителен, изтъкна Таков. Той призова да се намерят добри решения за Витоша и за отпадъците. Нека да работим така, че софиянци да се чувстват достойни граждани на европейска столица, както и да се върне вярата на хората. Нека София да пребъде, децата на София да растат безгрижно и щастливо, родителите да имат добри доходи, а възрастните хора да водят достоен и спокоен живот, призова Иван Таков.

По повод празника на столицата Столичният общински съвет награди известни спортисти, алпинисти и личности със званието почетен гражданин на София. Награждаването се случи в официалната зала на градския парламент 

Сред наградените със званието почетен гражданин на София са: проф. Христо Баларев, доктор на химичните науки, Иван Вълчев и Кирил Досков, български алпинисти, Божидар Андреев, български състезател по вдигане на тежести, Боряна Калейн, българска състезателка по художествена гимнастика, Карлос Насар, български състезател по вдигане на тежести, Могамед Рамазанов, български състезател по свободна борба, Ружди Ружди, български лекоатлет и параолимпиец, Семен Новиков, български състезател по свободна борба, Хавиер Ибаньес, български боксьор и Кимиа Ализадех, българска състезателка по таекуондо.

Почитаме мъчениците Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Почитаме мъчениците Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас