Инициативата на община Сливен за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в града досега е събрала 3 000 лева, съобщи БНР.
Целта да бъдат събрани 10 000 лева, необходими за най-належащи дейности по опазване на паметника през зимата.

Общината излезе с призив към гражданите да подкрепят инициативата за възстановяване на разрушения от времето войнишки паметник - символ на българската бойна слава.

От осем месеца местната община провежда дарителска кампания за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк. Постъпленията досега са от благотворителна изложба и дарения. С 1350 лева е подкрепил инициативата носителят на наградата "Добри Желязков" - Иван Начев. Заедно с легендарните Единайсети пехотен и Седми конен полк, сливенският Шести артилерийски полк участва в най-епичните победи на българската армия в зората на 20 век - превземането на Одринската крепост и битката при Каймакчалан.

След Ньойския договор, завърналите се в мизерия от фронта войници и офицери вдигат паметник в чест на загиналите си другари, за който 232-ма души даряват по 100 лева. Централна фигура в 8-метровата внушителна композиция, дело на арх. Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов, е изправен артилерист, чиято протегната ръка сочи към Одрин. Оръдието му с пречупена ос и разбито колело е символ на народната покруса.
Паметникът с имената на 380 загинали командири и войници от полка е открит на ноември 1924 г. 92 години по-късно, дарителските имена ще се изпишат на пергамент, положен в капсула в основите на паметника.