Един загинал мотоциклетист за 2022 г. сравнение с 2021 г. те са 9 души. Това отчетоха заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Златко Златанов и представители на столични мотоклубове, които обявиха откриването на Мотосезон - 2023 г. Той ще започне на 25 март (събота) и тази година ще е под надслов "Пази мотористите, и тях някой ги чака в къщи!". Срещата им се състоя в киносалона на отдел "Пътна полиция" - СДВР.

В представената статистика на СДВР за територията на София има данни за 91 тежки пътни транспортни произшествия и 95 ранени за 2022 г., съобщава БТА.

Нарушенията на водачи на мотоциклети за 2022 г. са 307, а през 2021 г. - 219. Имаме увеличение в нарушенията, но е драстична разликата в броя на загиналите, каза Златанов.

Комисарят призова само правоспособни водачи да управляват двуколесни моторни превозни средства и да не карат след употреба на алкохол и упояващи вещества. Също така апелира водачите да приканват пътниците да използват каски и да не шофират мотоциклетите и мотопедите, ако нямат съответната категория.

На шествието на 25 март се очакват над 10 000 души, каза Митко Рашков от мотоклуб "Джентълмени". То ще започне от зала "Арена София", а от там ще продължи към Околовръстния път до квартал "Бояна".

Части от бул. "Цариградско шосе" ще бъдат затворени. Обявяването на мерките по повод откриването на мотосезона ще бъдат представени по-късно в сайта на "Пътна полиция" - СДВР. а за спазването им ще се следи стриктно.

Президентът на мотоклуб Widow's sons Bulgaria Даниел Капсъзов, заяви че софийските мотоклубове организират благотворителен рок фестивал, които ще се проведе на 23-25 юни. Целта е да се подкрепи донорството. На събитието е поканен президентът на Република България, както и пет министерства.