В Горна Оряховица започва строителството на приют за бездомници. Приютът се строи с европейско финансиране за близо 746 хиляди лева. Социалното заведение, което ще приютява 15 бездомни хора, е първото от такъв тип във Великотърновска област и трябва да отвори до две години.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Стойността му е в размер 745 778 лв., от които 614 245 лв. е съфинансирането от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие, 108 396 лв. е националното финансиране и 23 137 лв. е съфинансирането от Община Горна Оряховица.

"Това е една услуга, която най-ярко се усеща през зимния период. Тогава много хора остават на улицата. Услугата е нова не само за Горна Оряховица, но и може би за областта. По проекта ще бъде изградена красива сграда с всичко нужно за хората, които ще пребивават там в законовия срок от 3 месеца. Тяхната самоличност ще бъде установявана, ще се търси алтернатива за настаняването им в други домове или обхвата им от друга услуга. Минимум 13 човека ще работят в този център. Така ще допринесем за разкриването на нови работни места", съобщава кметът инж. Добромир Добрев.

Приютът е с капацитет 15 места. След изграждането му предстои доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане.

С реализирането на проекта ще се осигурят подходящи условия за живот за задоволяване на неотложни базови потребности, като подслон, храна, здравни грижи, хигиена, и други социални услуги за лицата през периода, в който компетентните институции ще работят за разрешаване на всеки един индивидуален случай с бездомно лице.

Проектът предвижда и конкретни мерки за насърчаване на равни възможности и недопускане на дискриминация по отношение на лица с увреждания. За тази цел, ще се осигури достъпна архитектурна среда: асансьор, рампи в двора на приюта, помещения с улеснен достъп за хора с увреждания.

Приютът ще обслужва основно хора от и намиращи се на територията на населените места от община Горна Оряховица.

Продължителността на проекта е 30 месеца. Той стартира на 15 септември 2016 г., крайният срок за приключване е 15 март 2019 г.