Опасност от лавини ще има във всички планини у нас през почивните дни, предупредиха от Планинската спасителна служба (ПСС) пред "Монитор".

"В края на седмицата се очакват нови снеговалежи и вятър, което повишава опасността от лавини", обясни дежурният Тервел Тотев от ПСС.

През почивните дни има най-много любители на ските и сноубордите в планините, затова от спасителната служба предупреждават всички да са особено внимателни.

Сформирането на лавина зависи от много фактори и от конкретния склон, но обикновено у нас най-рискови са северните и североизточните склонове.

Скиорите и сноубордистите трябва да бъдат внимателни и около планинските скатове с наклон над 30-45 градуса, които са предпоставка за свличане на снежна маса.

Експертите съветват туристите да тръгват добре облечени и да носят все по-популярните у нас ABS раници с балони, които държат туриста на повърхността на снежната маса, в случай че бъде затрупан от такава.

Скиорите и сноубордистите трябва да носят лопати и трансмитери, т. е. уреди, които излъчват сигнал, който да помогне при откриването им, ако бъдат пометени от лавина.

Затиснатите от купчина сняг трябва да обгърнат гърдите си с ръце и да покрият лицето си с длани, за да създадат т. нар. въздушен джоб, с което ще си осигурят въздух за около половин час.

Спасиха трима младежи, затрупани от лавина
Обновена

Спасиха трима младежи, затрупани от лавина

Инцидентът станал близо до хижа "Мальовица"

Ако туристите са частично затрупани, те трябва да се ориентират с викове в коя част от снежната маса се намират спътниците им. Такъв беше случаят с тримата туристи, застигнати от лавина в Рила в събота.