Трябва да се вземат допълнителни мерки за подобряване на подписаните вече договори и конвенции по проекта за петролопровода Бургас-Александруполис.

Това каза еврокомисарят от Генералната дирекция „Околна среда" на Европейския съюз Йоргос Кремлис, цитиран от БНР.

Бъдещето на проекта, както и намаляването на риска от екологично замърсяване в Черно и Егейско море са тема на международна конференция, която се провежда в гръцкия град Александруполис.

Еврокомисарят Йоргос Кремлис заяви,че съществува идея да се създаде специален фонд, който да финансира отрицателните последици от изграждането и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис.

Предложението предстои да бъде обсъдено.

Tой каза още, че в директивата на ЕС за околната среда изрично е посочено, че собственикът на петролопровода се задължава при авария да възстанови нанесените щети.

Местната власт в гръцкия град Александруполис пък настоява да бъдат осигурени 5 млн. евро за предварителни проучвания за екологичното въздействие на проекта върху околната среда.

На конференцията днес присъстваха и представители на местното екологично дружество „Еврос", които заявиха, че над 2000 жители са подкрепили подписка срещу изграждане на петролопровода, като основните притеснения на местните хора са свързани с липсата на конкретна информация за проекта.