Съветът за електронни медии изслуша вчера останалите трима кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия, предаде БНР.

Припомняме, че до третия кръг достигнаха шестима. 

В понеделник бяха изслушани първите трима от кандидатите. 

Реформи и подобряване на финансовото състояние на БНТ, промени в начина на финансиране за външни продукции, технологично обновление и вглеждане в проблемите на обществото - това са водещите цели, които представиха пред СЕМ част от кандидатите за поста генерален директор на медията за следващите три години.

Шестима кандидати за шеф на БНТ допуснати до трети етап

Шестима кандидати за шеф на БНТ допуснати до трети етап

Това реши СЕМ на заседание в сряда

Първи своята концепция представи спортният журналист Сашо Йовков. Като основен свой приоритет той вижда в мултиканалността на БНТ и нейната мултимедийност.

Бившият директор на БНР Валерий Тодоров смята, че бъдещето на телевизията е в многообразието на съдържанието. Той предлага БНТ HD да се запази и да се доразвие като спортен канал на БНТ, а БНТ 2 да е основно културен канал.

"БНТ - алтернатива на търговските телевизии" е заглавието на концепцията на Тома Иванов, бивш финансов директор на телевизията. Три са неговите принципи в работата - приемственост, екипност и диалогичност. До края на своя мандат той обещава да няма бюджетен дефицит в БНТ, а приходите на телевизията да се увеличат с 25%.

Критична концепция за състоянието на БНТ и нужните промени в нея представи Иван Гарелов, който настоява за реална конкуренция между обществената и търговските телевизии. Журналистът с 21 години трудов стаж в БНТ предлага и промени в малките канали на медията. БНТ 2 сега вижда като кошче за по-некачествени програми, а БНТ Свят се правила като за въображаеми емигранти от старото време. Една от идеите на Иван Гарелов е преместването на централната емисия "По света и у нас" в 19 часа.

Костадин Каменаров, който също е телевизионер и бивш новинар в БНТ, залага на реални идеи и консервативно финансиране, защото бюджетът е недостатъчен за БНТ. Новините и публицистиката според него са гръбнакът на медията, доказан в медията, но за да не се превръщат те в самотен остров, важна е програмата, за да може БНТ да се превърне в алтернатива на комерсиалните телевизии.

Последният кандидат, допуснат от СЕМ за изслушване за поста генерален директор на БНТ, е Емил Кошлуков, който пред регулатора заяви, че трябва да има механизми, с които БНТ да може да се справи с комерсиалните телевизии, като едновременно с това да запази своята обществена мисия - да отговаря на нуждите на цялото общество. 

Днес новият шеф на БНТ ще стане известен.