През 2022 година 17436 часа действително наблюдение са извършили експертите от Съвета за електронни медии (СЕМ). Над 7000 часа радиопрограми са изслушани. Това стана ясно от отчета на регулатора, представен пред ресорната парламентарна комисия.

Симона Велева, член на СЕМ поясни, че фокус на дейността е била войната в Украйна. Друга тема са били ваксините и зеления сертификат. Надградени са правилата за благоприятно съдържание за деца. СЕМ планира социологическо проучване какви медии потребяват българските деца. Ще се види каква информация потребяват подрастващите, според Симона Велева. 

За изчезналия Александър от Перник медиите много помогнали детето да бъде защитено и намерено впоследствие. Ежедневно СЕМ е сезиран за реклами на хазарт. Съветът обаче няма правомощия да ги спре. Такива права има НАП. Затова е сключено споразумение със СЕМ.  Това партньорство е довело до по-добра регулация.

Стоян Михалев попита дали Петър Волгин в предаването си използва дезинформация и пропаганда за войната в Украйна. Неведнъж СЕМ се е срещал с ръководството на БНР за съдържанието на предаването. Пролет Велкова обаче поясни, че СЕМ няма юридически лостове срещу това, защото в закона няма термини като дезинформация и пропаганда.

Все пак Волгин спазвал принципите на плурализма. Стана ясно по време на дискусията, че съотношението на едната теза спрямо другата е 4% ( За Украйна) към 96% ( За Русия) .  България е на последно място по медийна грамотност в ЕС, според Пролет Велкова.

Граждани защитиха Волгин, който се чувства пред уволнение

Граждани защитиха Волгин, който се чувства пред уволнение

Причина за това е жалба, подадена в СЕМ от депутати от "Демократична България"

Стоян Михалев постави въпроса за "слона в стаята "- изборът на генерален директор на БНТ. Ще приключи ли този безкраен процес на шиканиране, ядоса се той. Обжалването е проблем за СЕМ, според Симона Велева.

Законодателят е разпоредил, след като няма избор, досегашният генерален директор продължава да изпълнява задълженията си. Иначе на никой в СЕМ тази ситуация не му била приятна ситуацията. Националната телевизия не заслужава такова отношение, смутен е Михалев. За Тошко Йорданов Емил Кошлуков не е трябвало да бъде избиран за генерален директор на БНТ. 

Кошлуков остава начело на БНТ - засега

Кошлуков остава начело на БНТ - засега

Докато ВАС се произнесе по жалба срещу отмяната на решението на СЕМ да спре избора на директор