Журналистиката е в опасност. Това заяви сестрата на убитата малтийска журналистика Дафне Галиция - Корин Велла пред БНР. Повод за интервюто й е учредената награда за журналистика на Европарламента в памет на убитата през 2017 г. Дафне Каруана Галиция.

"Дафне разследваше политическата корупция. Тя разкри много случаи на престъпления с участието на правителствени служители. Пишеше истории, базирани на информация от т.нар. "Панамски документи" - доказа, че министър е притежавал компания в Панама, началникът на кабинета - също", разказа сестра й.

Велла разказа, че сестра й е разследвала банки, критикувала практиката да се продават малтийски паспорти на заможни чужденци -т.е. де факто продажбата на гражданство за целия ЕС. "Работеше по следи, свързващи големи международни корпоративни интереси с политици в Малта. Това бяха най-големите истории, по които работеше. И откакто започна да се занимава с тези проблеми, ситуацията за нея стана опасна, а накрая беше и убита", каза Велла.

Според нея убийството на сестра й е сигнал и към източниците на информация, и към другите журналисти да си мълчат.

"Убийците не се опитаха на направят смъртта ѝ да изглежда като нещастен случай. Искаха да кажат: "Ето какво може да ви се случи, ако тръгнете по същия път". Така че, да, журналистите са в опасност", каза Велла.

"На дипломатическо ниво натиск за справедливост от страна на ЕП или ООН би бил много ефективен, не само за нас като семейство или в памет на Дафне. Такъв натиск би бил полезен и за сигурността и безопасността на всички граждани на ЕС. Защото, например, ако има корупционни практики в банковата система на Малта, това ще има последици за цяла Европа", каза сестрата на убитата журналистка.

Безнаказаността за убийството на Дафне би означавало увеличаване на риска за журналисти, които разследват корупцията в други държави. Означава също така, че ако журналистите ги е страх да работят по такива казуси, ще е все по-трудно да се държи сметка на властта. Тогава корупцията ще си продължава и престъпността ще печели. Малко след смъртта на Дафне синовете ѝ предупредиха, че същото може да се повтори и на други места в Европа. Четири месеца по-късно Ян Куцяк и Мартина Кушнекова бяха убити, припомни сестрата на убитата малтийска журналистка.

По думите й вероятно мнозина не разбират колко важни са свободните и критични медии, за да има безопасна и функционираща демокрация. Често една част от обществото не разбира колко незаменими са медиите в опазването и на гражданските права.

Хората не разбират, че отказа на политици да дават интервюта в отговор на разследвания е резултат от политически, партиен или личен интерес.