Не съм видял заповедта си за уволнение, но разбрах за евентуалното й съществуване от колеги, които ми се обадиха.

Така коментира директорът на национален парк Витоша Тома Белев новината, че ще бъде уволнен със заповед на директора на националното управление по горите Стефан Юруков. В момента Белев е в болнични, но е бил потърсен от колеги, които са го информирали, че в близките дни най-вероятно ще загуби поста си.

Той допълни, че дори да има такава заповед няма никаква причина да бъде отстранен.

Белев посочи,  че последната оценка за атестацията на работата му е била отлична и е получена преди едва няколко месеца - ноември.

Друг странно нещо, което изтъкна директорът на парк Витоша беше, че след като е бил уведомен за евентуалното си уволнение, е потърсил информация от Държавната агенция по горите. Такава обаче не му е била дадена.

Тоест, аз се информирам за себе си от вас медиите, иронично подметна Белев.

Запитан за евентуалните аргументи в заповедта, той заяви, че не вижда да има възможност за съществуването на такива. Последната проверка, която е била направена от Инспектората към Агенцията на парка не е установила никакви сериозни нарушения и е излязла със заключение, което дава единствено „препоръки" и „забележки".

Те по думите на  Белев, са повече от недостатъчни, за да може да се иска отстраняването му. Става въпрос за леки административни неточности, но в никакъв случай за нещо сериозно изтъкна той.

Запитан дали по време на 10-годишната му служба, като директор на парка, някога му е бил оказван натиск, той Белев беше категоричен: „Никога никой не се осмелявал да ми оказва какъвто и да било натиск".

На въпрос дали евентуалното му уволнение не е заради апетитните имоти на територията на парка, той отговори: „ Сами знаете, за всеки един квадратен метър във Витоша има най-малко 10 кандидати".

В заключение, Тома Белев беше категоричен, че на 4-ти март ще отиде на работа. 

News.bg потърси за коментар и независимия депутат Мария Капон, която по-рано днес зае ясна позиция по случая.  Тя потвърди, че заповеди за уволнение са изготвени, но все още не са връчени, защото директорът на Агенцията по горите Стефан Юруков не е в България в момента и когато се върне у нас, тримата ще ги получат.

Тя беше категорична, че зад искането за уволнение на тримата директори стоят интереси на инвеститори, които искат да строят имоти в парка. Със смяната на лицата, заемащи ръководните длъжности, според нея ще стане възможно отдаването на защитени територии в парковете.

Тома Белев и двамата му колеги безспорно са показали, че защитават целостта на парка и работят за него, коментира още Капон и добави - те просто са станали неудобни.

Междувременно природозащитници блокираха  за кратко кръстовището при паметника на Патриарх Евтимий  в столицата. По този начин те изразиха позицията си срещу уволнението на директорите на национални паркове.