Шофьорите да минават на не по-малко от метър и половина, докато изпреварват колоездачи. Тази нормативна промяна искат приятели на загиналия 41-годишен велосипедист Мартин Гачев, цитирани от БНР.

Вечерта от 19 часа велосипедисти се събират на площада при НДК в София в памет на Мартин, който на 24 февруари на главен път I-8 близо до Божурище беше блъснат от тир и загина.

Велосипедист загина до село Ломци, Поповско

Велосипедист загина до село Ломци, Поповско

Уточняват се и причините, довели до сблъсъка

Това ще ни гарантира доста голяма сигурност, понеже в момента в закона е залегнало по правилник, че трябва да се изпреварва на безопасно разстояние, но точно какво е то не се знае, всеки може да го тълкува както си иска, каза един от организаторите на протеста, Цветан Близнаков пред БНР.

Шофьорка прегази велосипедист на Пазарджишко шосе

Шофьорка прегази велосипедист на Пазарджишко шосе

Жената не е била пияна

Велосипедистите искат толерантност и по-строги правила за безопасност на движението. Гачев, който беше част от Колоездачен Клуб "Булвело", беше един от най-успешните шосейни колоездачи в България. Участваше редовно в пробези на шосе за любители, в състезания в планината и записа редица успехи, припомня bTV.

74-годишен велосипедист почина след катастрофа в Русе

74-годишен велосипедист почина след катастрофа в Русе

В София днес има кампания "С колело до работа"

Прокуратурата да не допусне освобождаването на виновния шофьор на тир, причинил смъртта на Мартин Гачев, искат велосипедистите. Те настояват за най-тежката възможна присъда от страна на съда и по-голяма осведоменост.
Искат обучения на шофьори и инвестиции за изграждане на по-добра велосипедна инфраструктура, отделена физически от автомобилния трафик, както в градски, така и в извънградски условия.

Велосипедист загина на пътя към Карлово

Велосипедист загина на пътя към Карлово

Мъжът на колело се е движел пред ТИР