Шведската медийна компания Modern Times Group съобщи, че е подписала договор за покупката на българската Нова телевизия.

Стойността на сделката е 620 млн. евро.
Новите собственици очакват приключването на сделката до 3 месеца.

В официално изявление на Нова телевизия се заявява, че медията е била продадена на водещата международна компания в сферата на електронните медии "Модърн таймс груп".

 Сделката на стойност от 620 милиона евро включва продажбата на 100 процента от активите на "Нова телевизия", „Нова плюс" и 80 процента от списание "Ева". Влизането в сила на сделката трябва да бъде одобрено от регулаторните органи и да бъде финализирано в рамките на три месеца от сключването й.

Вицепрезидентът на "Антена груп" Теодор Кирияку заяви, че сделката по продажбата е още един пример за успешната дейност на неговата компания при инвестирането във и развитието на водещи медии.

Не се очакват промени в мениджмънта. Силва Зурлева остава управител на „Антена-България" и председател на борда на директорите на „Нова телевизия".
По думите й голяма част от парите по сделката ще бъдат инвестирани в България по различни проекти, както и изобщо на Балканите.

„Подобна инвестиция е положителен знак за пазара в нашата страна. Гордея се, че заедно с моите колеги сме я направили възможната през последните 8 години", каза Зурлева.

MTG уточняват, че контролираната сега от гръцката "Антена Груп" телевизия, притежава около 32.4% от рекламния пазар в България, който се оценява на 125 млн. евро.

Шведската компания е собственик на "Диема", а също притежава телевизионни канали в Русия, Унгария, Чехия, Словения и Балтийските републики.

За последните месеци това не е първата сделка в медийния пазар на страната. Преди ден стана ясно, че Central European Media Enterprises стана собственик на 80% от ТВ2 и РингТВ за 172 млн. долара.