Държавният глава Росен Плевнелиев връчи орден „Стара планина”-Първа степен на държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

Връчвайки най-високото държавно отличие, Плевнелиев отбеляза, че кардинал Паролин е много успешен политик и дипломат, с висок с престиж.

По думите на президента католическата общност в България и други наши граждани получават безценна подкрепа в трудните години на прехода от католическата църква.

Страната ни е благодарна на Паролин за неговата отзивчивост по въпросите, които е представяла пред него, а именно за получаване на нова църква за българско богослужение в Рим.

Споделяме тревогите на папа Франциск и Светия престол за всички страдащи от различните конфликти в Близкия Изток, Сирия и Украйна", подчерта  Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че винаги ще помним, че Анджело Ронкали – папа Йоан XXIII, е служил като апостолически делегат в София и е оставил ярък спомен със своята благотворителна дейност сред българите в труден момент за нашата история.

България активно подкрепя усилията на международната демократична общност за поддържане на диалога между цивилизациите, религиите и културите, увери държавният глава.

Плевнелиев е горд, че страната ни е символ на междурелигиозен диалог и мирно съжителство на религиите. „България е символ на толерантност и разбирателство между религиозните общности", увери той високия гост.

Росен Плевнелиев благодари и за продължаването на ежегодните аудиенции пред Светия престол, а също и поклонението пред българските места в Рим във връзка с Деня на Светите братя Кирил и Методий.

Държаният глава отбеляза също, че отношенията между България и Светия престол имат хилядолетна история. Те датират още от времето на покръстването на българския народ от светия цар Михаил през 9 век.

На свой ред кардинал Пиетро Паролин заяви: „Зная, че името Стара планина се отнася до Балкана като естествена крепост, където са се провеждали много битки”. Държавният секретар на Ватикана подчерта, че и днес Балканът привлича много посетители. По думите му България винаги е била на кръстопът и тук са си давали среща различни народи.