През тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия.

След три години прекъсване Денят на храбростта и празникът на Българската армия - 6 май, отново ще бъде отбелязан с военен парад.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в тържествената програма за празника.

В 10.00 часа на площад "Княз Александър" I държавният глава ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

Той ще бъде отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала ще участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената - светини и представителните блокове на въоръжените сили с бойните си знамена.

След църковния ритуал ще започне и военният парад. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Гергьовден е

Гергьовден е

Денят на храбростта и празника на Българската армия

Парадът ще бъде открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад "Княз Александър I" ще започне въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, "Cougar" и "Panther" и самолетите L-410, "Спартан", L-39Z, "Пилатус", Су-25 и МиГ-29.

На площада ще преминат 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба "Военна полиция" и Командването за логистична поддръжка.

В столицата ще преминат над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ "Васил Левски", военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Ще бъдат представени образци на видове военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини "Freccia" ("Стрела") от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет "Васил Левски" и военно формирование 24 150 - Стара Загора.

И тази година няма да има военен парад на 6 май

И тази година няма да има военен парад на 6 май

Това е трета поредна година без парад в деня на Българската армия

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан във всички гарнизони в страната.

Припомняме, военният парад се провежда отново след три поредни години прекъсване поради пандемията от коронавирус.