До края на годината ще бъдат подписани договори за усвояване на всички средства по ИСПА.

Това съобщи министър Джевдет Чакъров, който подписа с кмета на Сливен Йордан Лечков споразумение за изпълнение на проект за изграждане на канализация в централната част на града с финансиране от ИСПА.

Споразумението предвижда на общината да бъдат делегирани права да е възложител на проекта.

Целта е да се съчетае изграждането на канализация и на водопровод, за който Сливен кандидатства с проект по Оперитавната програма "Околна среда", за да не се извършва разкопаване два пъти.
Така община Сливен поема отговорностите по възлагането и изпълнението на проекта за канализация.

Искам да покажа на останалите колеги, че може да се работи и надпартийно, каза кметът на Сливен Йордан Лечков.

Министър Чакъров призова всички общини да бъдат така активни, като Сливен в подготовката и подаването на проекти по ОП „Околна среда".

Той подчерта, че сега основна задача на МОСВ е да се подготви и да започне строителството на пречиствателни станции в населените места с над 10 000 еквивалент жители, защото страната е поела ангажимент пред ЕС те да бъдат направени до 2010 година.

Министърът припомни, че наскоро е обявена процедура за набиране на такива проекти, която ще продължи до 15 декември.

Трябва да бъдат изградени 50 нови пречиствателни станции в такива населени места, ние сме създали цялата необходима организация, сега трябва общините да подготвят и подадат проекти и да организират всички изискващи се процедури, посочи Джевдет Чакъров.

Той допълни, че от началото на ноември започва подписването на договори по Оперативната програма „Околна среда" за проектите, подадени по първите три процедури. Очаква се те да бъдат за усвояване на 800 млн. до 1 млрд. лева.

В момента водим разговори с Министерството на финансите по договорите за техническа помощ да се превеждат авансово до 20 процента от цялата стойност, а по договорите за строителство - до 10 процента, което означава, че до края на годината в общините ще постъпят от 100 до 200 млн. лева, каза още министърът.

Той съобщи, че до месец ще бъде обявена процедура за набиране на проекти за опазване на биологичното разнообразие. Очаква се обявяване и на още една такава процедура.

Председателят на парламентарната комисия по околна среда Георги Божинов, който също присъства на подписването днес, подчерта, че за решаването на въпросите за опазването на околната среда управляващите работят комплексно.

Той даде за пример решението от последното заседание на Управителния съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за финансиране на 400 обекта в цялата страна и решението на парламента от миналата седмица с 40 милиона лева от бюджетния излишък да се дофинансират проекти за екологична инфраструктура.