От писмо на екоминистъра Нона Караджова до областния управител на Смолян става ясно, че последното нападение на мечка, при което тежко е ранена жена в смолянско, само с няколко дни е изпреварило доставката в района на предпазни средства.

Припомняме, 64-годишна жена от село Оряховец е в кома след като рано тази сутрин, на 5 километра от село Малка Арда, звярът нападнал група хора, които били в гората за гъби.

След инцидента с трагично загинал човек от село Кутела преди два месеца МОСВ спешно е поръчало най-необходимите средства за предпазване от нападение от мечки за населението от района, става ясно от писмото.

По проект, изпълняван съвместно със СДП „Балкани", са закупени и на 19 юли тази година предстои да бъдат доставени 80 броя електропастири за защита на стопанствата и 10 фотокапана.

МОСВ е успяло да закупи и 100 броя индивидуални предпазни спрея, чиято доставка предстои на 21 юли т.г. Всички поръчани предпазни средства са предназначени за незабавно предоставяне на стопаните от 19-те села от Смолянския регион.

От министерството изразяват съжалението си, че новото нападение е изпреварило само с няколко дни доставката на предпазните средства.

Караджова уведомява също така, че до момента за 2010 г. за район Смолян са издадени 3 разрешителни за отстрел на кафява мечка, от които само едно не е реализирано и няма пречка да се използва за решаване на ситуацията с проблемна мечка, ако няма друго алтернативно решение.

При необходимост в зависимост от случая няма пречка да се издадат още разрешителни, ако мерките, които ще се вземат за решаване на съответната ситуация, не дадат резултат, се казва в писмото на министър Караджова.