Задълженията на "Топлофикация" към момента са над 800 млн. лв. към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Булгартрансгаз". Това заяви за News.bg Альоша Даков от "БСП за Лява България" по повод обсъждането на годишните финансови отчети за 2018 г. на общинските еднолични дружества в Столичния общински съвет.

Социалистите настояват управляващото мнозинство на ГЕРБ в СОС да се ангажира със стабилизирането на дружеството с изпълнение на инвестиционната и ремонтната програма. По думите на Даков е необходимо да бъде дадена възможност на "Топлофикация" да инвестира по-сериозни суми и да изпълнява напълно ремонтната програма без аварии и без спирания.

Затова от БСП настояват в законодателната рамка в Закона за енергетиката да бъде дадена възможност на дружеството да модернизира производствените мощности - единственият път за финансовото стабилизиране на дружеството. Според Альоша Даков това би могло да се случи с въвеждане в експлоатация на нови производствени и високоефективни мощности.

Новият шеф на "Топлофикация"- София иска по-висока събираемост на сметките

Новият шеф на "Топлофикация"- София иска по-висока събираемост на сметките

Целта му е да повиши доверието на хората към дружеството.

Позицията на "Топлофикация" София изрази Валентин Терзийски в Столичния общински съвет. Той призна, че дружеството има необходимостта от технологично обновление, касаещо производството, по-добър контрол и привличане на инвестиции в неговата дейност.

На въпрос на news.bg как би отговорил на нападките от страна на БСП за финансовото състоянието на "Топлофикация", Терзийски призна, че дълговете на дружеството са над 800 млн. лв., а загубата за предходната година е в рамките на 17 млн. лв.

В крайна сметка общинските съветници от СОС приеха годишните финансови отчети за 2018 г. на общинските еднолични дружества с ограничена отговорност и едноличните акционерни дружества и освобождаване от отговорност на управителите и членовете на съвета на директорите.