Днес православната църква празнува Богоявление (Йордановден) - един от най-древните християнски празници.

По традиция през последните години на Йордановден дървеният кръст в град Шипка се хвърля на зазоряване с първите слънчеви лъчи. Така там смелчаците първи скачат в ледените балкански води. Спазват и традицията всички участници в шествието да пеят песента за шипченския войвода Пеньо Черньоолу, предаде Нова телевизия.

Кръста тази година хвана 39-годишният Десислав Йосифов. Той сподели, че за пръв път участва в ритуала и пожела късмет и здраве на всички момчета и на техните семейства. По традиция той предаде кръста на най-младия участник - петгодишният Борислав Бялов, който днес отбелязва своя имен ден.

Общо 45 мъже от града и съседни населени места, облечени в народни носии, влязоха във водите на река Селска и се хванаха на традиционното празнично хоро.

В Калофер рано, рано започна мъжкото хоро. По традиция то се играе във водите на река Тунджа на Йордановден. Улиците на възрожденския град се огласяват от звуците на тъпани и гайди още на зазоряване.

Мъжкото хоро в Калофер предизвиква интересът на много хора, които са дошли тук от различни краища на страната. Още преди 6.00 часа сутринта бреговете на река Тунджа бяха недостъпни, защото пристигналите да наблюдават ритуала вече бяха заели своите места.

Ритуалът се изпълнява на Черковския мост. Близо 200 мъже, облечени в традиционни носии, изпълняват мъжкото ледено хоро. Песента, която мъжете изпяха, е "Залюбила е Василка".

Тази година 6-годишният Мартин хвана кръста в Тунджа.

Калофер

Източник: БГНЕС

Калофер

Тази година в Кърджали спасиха кръста не само в река Арда, но и в басейн. В първия ритуал за Йордановден участваха мъже, а в басейна за кръста скочиха децата на Кърджали. 13-годишният Андрей Стоянов хвана кръста в басейна, а Георги Георгиев спаси този в река Арда.

Любослав Ганев пък спаси кръста във водите на река Банщица в Кюстендил на днешния празник. В съревнованието се включиха 22 младежи.

Десетки мъже влязоха в река Благоевградска Бистрица тази сутрин, за да извадят кръста от водите на реката. Той бе спасен от 37-годишния Кирил Димитров, който участва в ритуала на Богоявление за втори път и за първи път успява да улови кръста.

Благоевград

Източник: БГНЕС

Благоевград

На традиционния ритуал по случай Богоявление в Пловдив, 39-годишният Димитър Куманов се оказа най-бърз сред 121 участника и спаси кръста в река Марица.

23-годишния Иван Налбантов извади Богоявленския кръст от водите на езерото Байкал в градския парк в Перник. Общо 17 смелчаци се хвърлиха в битката за светинята.

В София се включиха 45 мъже в Богоявленския ритуал по хвърляне на кръста. Той се проведе във водите на езерото в ж.к. "Дружба". Сред най-младите бяха ученици на по 18 години, а най-възрастният беше на 83 години. Щастливецът, който извади кръста бе 20-годишният Любомир Мутафчийски.

Десетки се събраха, за да празнуват Богоявление и в село Зверино. Тържествено ще бъде отбелязано и рождението на поета революционер Христо Ботев. На ритуала присъстват хора от всички села в Искърското дефиле. Кръстът бе хванат от мъж на име Николай.

В Казанлък във водите на реката за спасяването на Богоявленския кръст влязоха 50 мъже. Най-бърз от всички беше 53-годишният Христо Христов, който участва в ритуала за 20-а година. По традиция той предаде кръста на най-младия участник - шестгодишния Константин Димитров.

След спасяването на кръста всички участници се хванаха на Богоявленско хоро в студените води на реката.

Казанлък

Източник: БГНЕС

Казанлък

Десетима смелчаци скочиха, за да извадят Богоявленския кръст от водите на Дунав край Тутракан. Най-бърз се оказа 32-годишният Иван Радев, който спасява кръста за 13-и път. БТА припомня, че той извади кръста и миналата година. Тогава радостта за него беше двойна, защото в същия ден той стана баща на момченце.

22-годишният Галин Стоев извади Богоявленския кръст от водите на Дунав край Силистра. Младият мъж е студент в местния филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев". Той участва за втори път в надпреварата и за втори път успява да хване кръста. В реката скочиха общо 16 смелчаци.

Богоявленският кръст беше спасен в Дунав и край Русе. Хвана го 23-годишният Александър Георгиев, който призна, че се е подготвял за ритуала.

Преди обяд на Йордановден температурата на водата в реката бе около 5 градуса, а течението - много силно заради високото ниво на Дунав.

В Бургас броят на ентусиастите бе рекорден - 73 мъже скочиха във водите на Черно море. Най-младият сред тях бе на 16 години. Богоявленският кръст бе спасен от 18-годишния Александър.

А близо 140 души скочиха днес за кръста в морето във Варна. Първи до светинята стигна 21-годишният Димитър Петров, студент във Висшето военноморско училище в града. Той пожела на всички да са здрави, а годината да е успешна и благодатна.

Най-младият участник в надпреварата за кръста днес бе 9-годишно момче, а най-възрастният - на 66 години. За здраве в морето скочиха и няколко дами.

В Ямбол за Богоявленския кръст днес скочиха 25 мъже във водите на Тунджа. Светия кръст извади 22-годишният Георги Атанасов.

Ямбол

Източник: Община Ямбол

Ямбол

В Търговище 28-годишният Ваньо Василев спаси Богоявленския кръст. Общо 11 млади мъже скочиха във водите на градския шадраван, за да спазят традицията на Йордановден. Василев вади Богоявленския кръст за втора поредна година. Свещеникът откупи кръста от Ваньо Василев със събраните от дарители 1 300 лева.

Повече от 50 смелчаци участваха в спасяването на кръста край Плевен. По традиция той се състоя при Историческия мост на река Вит до село Ясен. Тази година късметът да извади кръста бе за 35-годишния Ангел Томов от Плевен и неговия 4-годишен син Тервел.

Дванадесетокласникът Стелиан Чукуров от Стара Загора извади Богоявленския кръст от водите на езерото в старозагорския парк "Йордан Капсамунов". Общо около 30 мъже скочиха след символа на християнската вяра. И тази година момчетата се хванаха на хоро във водата и запяха българския химн.

Стара Загора

Източник: Община Стара Загора

Стара Загора

На традиционния Богоявленски ритуал в Попово 11-годишният Петър Русев стана най-младият участник, успял да спаси кръста. В ритуала участваха общо 11 смелчаци, които скочиха в студените води на изкуствения водоем в двора на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Петър Русев получи парични награди от Община Попово и Ротари клуб - Попово.

Ученикът Христо Илиев, на 16 години, извади кръста от река Янтра в Габрово. Тази година в ритуала се включиха 15 мъже.

И още един ученик - 17-десетгодишният Иван Рогачев извади Богоявленския кръст от водите на река в Самоков. Той получи и парична премия в размер на 100 лева, плакет на Община Самоков, икона, риза с шевица и Богоявленския кръст, който хвана също остана за него. Наградите бяха връчени от кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов, който също влезе във водите на реката, за да поведе мъжкото хоро.

Баща на три деца извади за седми път кръста от река Осъм в Ловеч на Богоявление. 38-годишният Ивайло Енчев беше най-бърз измежду 17 мъже, скочили във водата.

По традиция във Враца празникът се провежда в близост до прохода "Вратцата", точно под отвесните врачански скали, а кръстът се хвърля във вир на р. Лева. Участваха около 40 мъже, от които най-младият бе на 16 години, а най-възрастният се оказа италианец на 64 години, живеещ в близкото село Згориград. Пръв до кръста стигна 22-годишният Ерик Тронков от Враца, след което в реката се изви мъжко хоро.

В днешния празничен ден 17-годишният Деян Йорданов от Лом и дванадесетокласникът Кристиян Дочев от Видин бяха на-бързи в спасяването на кръста от водите на река Дунав в своите градове.

Деян, ученик в гимназия "Найден Геров" и състезател по водомоторен спорт, бе първи сред 13 участника, които се включиха в ритуала. Видинският младеж Кристиян Дочев пък бе най-бърз сред девет участници.

Богоявление е

Богоявление е

Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан