Към Община Пловдив се създава комисия с участието на РИОСВ, Басейнова дирекция, „Зелени Балкани" и други неправителствени организации, които да вземат спешни мерки за подобряване на проходимостта на реките в областта.

Това става в изпълнение на заповед на областния управител Тодор Петков, издадена в средата на февруари тази година, съобщи заместник-кметът Георги Григоров.

По думите му има два варианта коритото на река Марица да бъде почистено. Ако се докаже аварийност на междуведомствено ниво, работата може да започне до 3 месеца. В противен случай чистенето на Марица ще остане след пролетното пълноводие догодина. И двата случая изискват обявяването на обществена поръчка, като преди това е необходимо да се изготви проект за работата.

Екоотделът на Община Пловдив ще търси от ресорното министерство около 2 милиона лева. По закон коритата на реките се стопанисват от държавата, а общината се грижи за бреговете.

В настоящия общински бюджет не са предвидени средства за това. Георги Григоров коментира, че еколозите от предишната администрация определено имат принос за сегашното състояние на коритото на Марица.