Депутати и военни почетоха Деня на парашутиста. Пред паметника на летеца в София се събраха и граждани, за да поднесат венци и цветя в знак на почит. Събитието се проведе под засилената охрана на Военна полиция.

Почит демонстрира и заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, както и председателят на комисията по отбрана в НС генерал Михо Михов.

Бойното си кръщение българската парашутна дружина получава на 18 октомври 1944 г. в Страцин - Кумановската настъпателна операция на Българската армия при овладяването на укрепената Стражинска позиция.

Парашутната дружина атакува смятания за непревземаем връх Стражин и го превзема. За периода на своето участие във войната дружината дава 59 загинали, 151 ранени, а 23-ма воини остават за цял живот инвалиди.

Първата българска парашутна дружина е сформирана с указ на Негово Величество цар Борис III на 18 март 1943 г. Неин пръв ръководител е началникът на въздушните на Негово Величество войски генерал-майор Айранов, а първи командир на дружината е капитан Ноев.

За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на парашутната дружина е повишен в звание, а телата на парашутистите-герои със заповед на командващия Първа Българска армия генерал Стойчев са пренесени в София и погребани в Алеята на парашутистите в Централните софийски гробища.

Днес военнослужещите от Силите за специални операции са наследници на героите от войната. Със заповед на министъра на отбраната от 1994 г. датата 18 октомври е обявен за Ден на парашутиста от Българската армия.