Хиляди старозагорци са се събрали на централния площад, за да участват в Празника на просветата, културата и писмеността. Повече от час те дефилират по централния булевард с грейнали усмивки, много настроение празничните блокове на ученици, учители, деца от детските заведения, университетски преподаватели и студенти, творци, писатели, общественици и вдъхновители, съобщава община Стара Загора.

Преди началото на шествието носителите на Наградата "Стара Загора" и "Млада Загора" издигат знамена на площада пред Община Стара Загора, а в небето политат хиляди балони. Тазгодишните носители са проф. Марин Добрев, трупите на Драматичния театър "Гео Милев" и на Държавния куклен театър, представени от директорите им Ивелин Керанов и Дарин Петков, Огнян Драганов - директор на Държавна опера Стара Загора, Цветомир Кирилов от ЕГ "Ромен Ролан" и Симон Павлов - от Националното училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова".

Специалната награда на кмета Живко Тодоров отива при Балетната трупа на Държавна опера - Стара Загора и е връчена на нейния ръководител Силвия Томова. Наградите са раздадени на специална церемония в лапидариума на Регионалния исторически музей.

Празничното шествие от училища, детски заведения и културни институти, оформени в шест лъча, преминава по централния бул. "Цар Симеон Велики", начело с портрета на Солунските братя Кирил и Методий, знаменна група и градския духов оркестър.

Шествие завършва с народни танци и веселие пред сградата на областната администрация, с участието на ансамбъл "Загоре".

Новост в програмата за празника тази година е големият празничен хоров концерт на Държавна опера Стара Загора, който започва на площада пред общината, веднага след края на шествието.