Председателят на Европейския парламент Ханс Герт Пьотеринг официално стартира интернет базирания тв канал на ЕП EuroparlTV .

Журналисти и евродепутати присъстваха на официалната церемония, която се проведе в Европейския парламент днес, информира Европорталът.

Председателят на ЕП изрази увереност в успеха на проекта, който е стратегически насочен към младите хора, които са бъдещите избиратели на Европейския парламент.

Всеки интернет потребител по света ще има възможността да наблюдава редовно обновяван набор от програми, следящи живота в парламента чрез EuroparlTV www.europarltv.europa.eu на 20 от официалните езици на ЕС. Интернет потребителите могат да избират между програмите Windows Media и Flash 9.

Някои програми ще бъдат дублирани, докато други ще бъдат със субтитри. Тази система ще бъде тествана и доусъвършенствана през предстоящите седмици.

EuroparlTV е съставен от четири канала, всеки един от които е ориентиран към различна аудитория.

Програмата предлага широко отразяване на живо на различни събития от Парламента, като например дебатите по време на пленарни сесии (с линкове към аудиовизуални архиви на предишните сесии), както и дейността на пленарните комисии, която също ще бъде отразявана.