Държавният департамент на САЩ обяви началото на Програмата за разнообразяване на имигрантския поток (DV) за 2024 г. Можете да кандидатствате за Зелена карта от днес, 5 октомври.

Всяка година Програмата за разнообразяване на имигрантския поток предвижда до 55 000 имигрантски визи за хора от страни с нисък процент на имиграция в САЩ. Участниците в програмата трябва да отговарят на конкретни изисквания, а визите се издават на изтеглените на случаен принцип измежду всички участници.

От посолството на САЩ в България припомнят основните правила за участие в т.нар. програма за Зелена карта:

Кандидатите могат да подават заявки за участие в програмата DV-2024 по електронен път на адрес тук от 19:00 ч. българско време в сряда на 5 октомври 2022 г. до 19:00 ч. българско време във вторник на 8 ноември 2022 г. Няма да се приемат заявки, които са подадени по-късно от регистрационния период или по пощата. Няма такса за регистрация в програмата. Всички участници трябва да се регистрират с актуална снимка, направена през последните шест месеца. Ако някой прикачи стара снимка, включително тази, с която е участвал в предишно издание на програмата DV, няма да има право на виза по тази програма. Когато някой е изтеглен, има право да кандидатства за виза по програмата, но не е сигурно че ще получи виза. Изключително важно е участниците да запазят уникалния номер за потвърждение на регистрацията си в програмата DV поне до 30 септември 2024 г.

От 6 май 2023 г. участниците в програмата DV-2024 ще могат да въведат уникалния номер за потвърждение на регистрацията си в полето Entrant Status Check на уебсайта на програмата, за да проверят онлайн дали са изтеглени. Онлайн функцията Entrant Status Check ще уведоми изтеглените участници как те и членовете на семействата им, които отговарят на изискванията, да кандидатстват за виза. Освен това, Държавният департамент ще потвърждава датите за насрочените интервюта чрез функцията Entrant Status Check. Всички писма, имейли или телефонни обаждания, в които се твърди, че участникът е спечелил от програмата, са измамни, предупреждават от посолството на САЩ в България.