С изграждането на третата линия на метрото, спестеното време от пътувания ще е 35 хиляди часа дневно, намаление на трафика по трасето до 25%, намаление на броя на автомобилите на движение с 14 000 и намаление с изхвърляните вредни газове с над 11 хиляди тона годишно.

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира изграждането на новото метро на "Метрополитен" и разгледа първия пристигнал влак за третата линия на метрото. Депото се намира на ул. "Житница" на територията на гараж "Земляне".

Прогнозното натоварване с пътници на участъците от линията - Етап 1 и Етап 2 на Линия 3, е за около 130 000 пътника на ден, като тя ще свързва националната жп мрежа в кв. "Горна Баня". През втората и третата линия на метрото, ще направи връзка с аерогара София, Центрана жп гара и Автогара София.

Снимка 367730

Източник: БГНЕС

Фандъкова изтъкна, че ул. "Житница" се очаква да бъде обновена и пусната в експлоатация през следващата година. Столична община ще спомогне и за реконструкцията на бул. "Линкълн" в столицата, обеща столичният кмет. В кратки срокове се очаква кварталите "Овча купел" и "Горна Баня" да придобият нов облик.

Фандъкова припомни, че Столична община е отпуснала 130 милиона лева от бюджета си, за да осигури финансирането по изграждането на метрото.

Столичният кмет оцени участъка на третата линия като много тежък, поради многото подпочвени води, но обеща от началото на септември да се довърши строителството на метростанциите.

2000 столичани без ток, 900 сигнала за наводнения след пороя

2000 столичани без ток, 900 сигнала за наводнения след пороя

На столицата се изсипа пороен дъжд, придружен с гръмотевици

На въпрос дали наводненията в столицата са довели до сериозни проблеми, тя отбеляза, че няма тежко последици от валежите и изрази съжаление, че подобни случаи могат да зачестят, поради климатичните промени. Тя отговори и на запитване поставени ли са камери в столичния квартал "Световрачене", където беше ограбен клон на пощата, столичният кмет заяви, че вече са сложени камери и предстои поставянето на видеонаблюдение в кварталите "Миленко", "Абдовица" и "Красна поляна".

Изпълнителния директор на "Метрополитен" инженер Стоян Братоев заяви, че цената на влака е 5 100 000 евро и е съобразен изцяло с пътникопотока и етапността на движение. Той ще се движи с автоматично управление, но ще трябва да има придружаващо лице (машинис), който да го управлява. Братоев изтъкна, че за да се движи без машнист, влакът се нуждае от допълнителна софтуерна добавка.

Фандъкова се повози на нов хибриден автобус

Фандъкова се повози на нов хибриден автобус

Ако превозното средство бъде одобрено, купуваме 20 автобуса

Мотрисата има екстри като шест системи за управление, автоматизация на управлението, специално място за инвалиди и други.

Братов изтъкна, че първите влакове от този тип ще са с дължина 60 метра, докато вторите се очаква да бъдат 80-метрови. Първата и втората линия се обслужват от депо "Обеля", докато третата ще се обслужва от самостоятелно депо.

Очаква се новите метростанции да бъдат с преградни стени между пероните и влаковете, за да не се допускат инциденти. Инженер Братоев изрази съжаление, че и днес е възникнал такъв случай на жена, която е решила да скочи на релсите, но не уточни на коя метростанция е станал случаят.