Столичани ще получат нова пешеходна пътека на софийската улица "Атанас Дуков". Тя е пресечка на бул. "Никола Вапцаров" и води към болница. Със стотици писма и сигнали изпратени до транспортната комисия на СОС и към общински съветници софиянци искат пешеходна пътека, което да направи улицата по-безопасна при пресичане, съобщава общинският съветник в СОС Симеон Славчев.

Общинският съветник заявява че процедурата е задвижена и исканата пешеходна пътека вече е вкарана в транспортната комисия. Без пешеходна пътека мястото е изключително опасно за майки с колички, деца и възрастни хора, пишат в писмата си столичани, коментира още той.

Пешеходните пътеки да получат статут на пресичане на път с предимство, иска също така общинският съветник Славчев. Той смята поправката да бъде вкарана и лансирана в новия парламент и за промяна в Закона за движение по пътищата.

Категоричен е, че с тази поправка ще бъдат защитени всички пешеходци и се надява да няма повече жертви, блъснати на пешеходни пътеки.

Преди около месец в тълкувателно решение, съда се е произнесъл, че пешеходците нямат предимство на пешеходна пътека. Това е била и причината за недоволството на хиляди, както и на хората от Асоциацията на пострадалите при ПТП-та. Не само в София, но и в цялата страна се увеличават жертвите, блъснати на пешеходна пътека, коментира Симеон Славчев.