От днес хората с инвалидни колички ще могат да ползват самостоятелно столичното метро, след като по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и със съдействието на "Метрополитен" ЕАД и Столичната община бе осигурена подвижна рампа.

Така, непреодолимото досега разстояние между мотрисите и перона, вече ще бъде преодоляно от хората с намалена подвижност. За целта, те ще трябва да направят заявка един час преди пътуването си, като се обадят на телефон - 02/ 921 21 00. Специално назначен служител ще асистира при поставянето и вдигането на рампата.

"С едно неголямо усилие, благодарение на доброто желание на изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД г-н Стоян Братоев и на Столична община, решихме един голям проблем за хората с увреждания, които са в инвалидни колички," каза омбудсманът Мая Манолова.

"Следващата кауза, която си поставяме с гражданските организации на хора с увреждания, са църквите в гр. София. Част от тях са недостъпни, поради наличието на стълби пред самите храмове. Ще създадем организация със социално чувствителния бизнес в столицата, ако всеки поеме ангажимент да изработи подобна рапа за една църква, мисля че ще решим проблема с достъпа. След това са наред социалните служби и районните кметства, поликлиниките и т.н. Институциите обаче трябва да поемат категорично своя ангажимент и отговорност, за да решим окончателно проблемите с достъпната среда", посочи още Манолова.

Омбудсманът беше категорична, че е недопустимо в социалните служби експертите да посрещат хората с увреждания пред сградите.

Изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев посочи, че с поставянето на рампата, метрото вече е напълно достъпно за хора с намалена подвижност, тъй като разполага с 305 асансьора, които при повреда се ремонтират своевременно.

Заместник-кметът Албена Атанасова допълни, че Столична община изработва стратегия за обща достъпност на територията на София.

На представянето присъстваха още заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова, изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев и изпълнителният директор на Института за модерна политика Петър Кичашки, по чиято идея и с медийното партньорство на "Offnews" проектът се реализира.