Четири небостъргача ще бъдат построени на имот на българската общност в Истанбул. Това съобщи за БНР Христо Капано, член на настоятелството на фондацията на Българската екзархия в Истанбул.

За тържествената първа копка на многофункционален комплекс на най-големия големия имот на българската общност в мегаполиса е съобщено в края на октомври. Става въпрос за 60 декара в престижния квартал "Шишли". Те са част от върнатите през лятото на 2012 г. от турското правителство на цариградските българи. Имотът е на стойност поне половин милиард долара.

Оценката за 500 млн. долара е направена през 2013 г. 60-те декара са на председателя на настоятелството на българската общност Васил Лязе. Собствеността върху четирите небостъргача, които ще бъдат издигнати на мястото, ще бъде разделена със строителната фирма "Ташяпъ". Тя е избрана още преди четири години.

Припомняме, че на 7 юни 2012 г. турското правителство върна 7 стари имота на българската общност в Истанбул. Решението бе взето като част от изпълнение на едно от изискванията за бъдещо еврочленство на Турция, а именно - да спазва културните и религиозни права на малцинствата.

Запитан защо е било необходимо толкова много време за първата копка, Христо Капано обяснява, че не е лесна работа да бъдат получени всички необходими документи.

Очаква се небостъргачите да са готови след четири години.

Христо Капано смята, че проектът ще бъде завършен и цариградските българи ще могат чрез наеми да събират достатъчно пари, за да не зависят вече от финансовата помощ, която им отпуска българското правителство чрез Агенцията по вероизповеданията. Извода си той прави въз основа на факта, че шефът на строителната компания Емрула Туранлъ е бил арестуван в края на 2013 г., но сега отново е в силата си.

Около 400 души е в е момента българската общност в Истанбул. Българщината обаче се поддържа с курсове по български език.