Теренът за новата тропическа оранжерия в Университетска ботаническа градина в Балчик започва да се почиства за предстоящото строителство.

Все още се очаква да бъде определен изпълнител на проекта от Софийския университет, на чието подчинение е градината.

Оранжерията ще е с обща площ от 800 квадратни метра. Тя ще бъде на четири части в Стопанския двор, като всеки етаж е предвидени да е с различна етажност и влажност.

Стъкленият дом ще бъде експозиционна и производствена зона за тропически и субтропически растения, цъфтящи видове, орхидеи и други, съобщи директорът на градината Ина Манчева, цитирана от радио Варна.

С построяването на оранжерията ще се избегне сезонното преместване на колекцията от кактуси и сукуленти. В момента в експозицията на Ботаническата градина цъфтят кактусите от вида Опунция и голяма част в оранжерията.

За първи път се очаква да цъфне сукулентът, известен като Столетник, Агаве Ангустифолия. Цветоносното му стебло расте вече втори месец, като в естествени условия би трябвало да цъфне за 2-3 седмици. Растението е около 50-годишно, цъфтежът му се задържа около 10 дни, след което умира.

Припомняме, през август миналата година Министерският съвет реши да отнеме от Софийския университет „Св. Климент Охридски" парковата част на ботаническата градина в Балчик, която е с площ 183 декара. Тогава от Алма Матер съобщиха, че ще заведат дело срещу решението.