Българската православна църква отдава почит на Свети Климент - ученик на светите братя Кирил и Методий, книжовник, учител, автор на кирилицата, с която пишат поколения българи през вековете и дават писменост на други народи.

Православната църква го почита като един от Светите Седмочисленици. Мощите на Св. Климент се намират в църквата "Св. Пантелеймон" в Охрид.

На този ден своя патронен празник отбелязва Софийският университет, който носи името на светеца. Датата е избрана преди 109 години на заседание на Академическия съвет на висшето учебно заведение.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е първото българско висше училище. Неговата история е въплъщение и продължение на многовековната културна и просветна традиция на българския народ. Университетът е създаден на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс=

Българската общественост подкрепя развитието на университета с многобройни актове на безкористна помощ и дарения.

Големият финансист, търговец и банкер Евлоги Георгиев от Карлово, изпълнявайки волята и на своя брат Христо Георгиев, дарява и завещава място от 10 200 кв. м и 6 800 000 златни лева за построяване на сграда и издръжка на Висше училище в София.

Централната част на сградата на СУ е построена именно с това дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят нейната фасада.

Първият ректор на Софийския университет е акад. Александър Теодоров-Балан.

В 11 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесе цветя пред паметника на св. Климент Охридски.

След това в Аулата на университета ще произнесе приветствено слово.