Медици са изправени пред смъртна присъда, докато Либия разиграва ХИВ-позитивни деца като дипломатически пешки.

Така е озаглавил своя статия британският вестник „Обзървър".

В статията се казва, че ако не стане нещо извънредно във вторник, съдът в Триполи ще потвърди смъртните присъди чрез разстрел на палестинския лекар и на петте български медицински сестри.

„Обзървър" обвинява европейските правителства и САЩ, че са изоставили подсъдимите поради сериозни причини, свързани със стратегически и икономически интереси.

В същото време „Обзървър" посочва, че има твърдения, според които либийският президент Муамар Кадафи дава милиони долари за лечението в Италия и Франция на оцелелите 374 заразени със СПИН деца, защото се страхува от опозицията, която е съсредоточена в Бенгази.

Докато ги лекува обаче, Кадафи използва децата като пешка в споровете със западните сили по наболели проблеми като петролни и оръжейни контакти и Близкоизточна дипломация, коментира Обзървър.

Освен това Кадафи иска от България обезщетение за заразените деца, която е равностойна на компенсациите, които Триполи изплати за 270-те жертви от взривения полет на Пан Ам над Локърби, отбелязват от „Обзървър".

Освен „Обзървър" и други медии обръщат внимание на случая с медиците ни в Либия.

АФП интервюира адвоката на българските сестри Осман Бизанти, който за пореден път заявява, че неговите клиентки са невинни и че се надява съдът "да сложи край на техните страдания, продължаващи седем години".

Ройтерс пък цитира анализатори, според които, ако обвиняемите бъдат освободени, това ще насочи вниманието към лошата хигиена и небрежността в либийските болници.

Именно лошата хигиена е истинската причина за СПИН епидемията, смятат изтъкнати учени в областта на медицината.

СиЕнЕн интервюира един от откривателите на ХИВ-вируса доктор Робърт Гало, според когото е крайно време Либия да поправи несправедливостта и обвинените български медицински сестри и палестинския лекар да бъдат освободени.

Робърт Гало допълва, че екип от учени е направил проверка и за други предавани по кръвен път вируси, като тези, причиняващи Хепатит, които също били открити в децата в болницата.

Така се оказало, че децата са заразени с голяма гама от вируси, което категорично сочи, че са липсвали хигиенни условия - т.е. нееднократно са били използвани заразени спринцовки и игли, подчертава доктор Робърт Гало.

ДПА пък прогнозира, че едни оправдателни присъди на заседанието във вторник биха били почти чудо.
За българските медици в либийския затвор се очертава поредна осма мрачна Коледа, коментират ДПА.

Те обосновават мрачната си прогноза, цитирайки западен експерт, който отделя голямо значение на факта, че апелативният съд не е допуснал чуждестранни експерти и не е приел нови доказателства.