Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) кани желаещи да се включат в националното преброяване на щъркелите между 15 юни и 15 юли.

Доброволците трябва да преброят гнездата в населените места в рамките на една община с помощта на мобилното приложение SmartBirds Pro.

Преброяването у нас ще се проведе през тази и следващата година и ще обхване цялата страна или общо над 5 000 населени места. С помощта на доброволци ще бъдат обиколени всички щъркелови гнезда и ще бъдат преброени възрастните птици и техните малки през тази и следващата година.

Ще бъде събрана информация за местонахождението на гнездата, за гнезда, които по различни причини не са били заети, както и ще бъдат набелязани застрашените гнезда, които впоследствие ще бъдат обезопасени.

Освен установяването на бройката на тези любими птици, цел на преброяването е и идентифициране на заплахи за вида. Констатирани дотук през годините са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, опасните електрически стълбове.

Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Там, където има повече бели щъркели, има повече и по-чисти влажни зони и земеделската земя е с по-малко пестициди.

VII Международното преброяване на белия щъркел (2014-2015г.) показа увеличаване на популацията на вида в България спрямо преброяването, проведено десет години по-рано. Броят на гнездящите двойки е нараснал с 1007 (21%). Данните показват и значими регионални различия. Числеността на белия щъркел в страната според последното му преброяване е 5825 двойки.

Желаещите да се включат в преброяването на емблематичния вид е необходимо да се свържат със Свилен Чешмеджиев от БДЗП (svilen.cheshmedjiev@bspb.org) за подробни инструкции.

БДЗП стартира и дарителска кампания, посветена на вида, която може да подкрепите на www.birds.bg.

Международното преброяване на белия щъркел се извършва на всеки 10 години в над 40 страни по света. Първото преброяване е организирано през 1934 г. по инициатива на Германия, а страната ни се включва през 70-те години на миналия век. През 2024 г. то ще е осмото поред. БДЗП е координиращата организация за България, като основен партньор е Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).